Kiltajärjestys

Tunnusohjesääntö

1 § Killan tunnukset

Killan virallinen tunnus on kehän sisällä oleva iso, kursivoitu kreikkalaisen kirjaimiston fii-kirjain. Tunnus voi olla mustavalkoinen tai mustakeltainen. Lisäksi tunnuksessa voi olla tekstit ”Aalto-yliopisto” kehän yläreunassa ja ”Fyysikkokilta” kehän alareunassa.

2 § Killan liput

Killan virallisen lipun pohjaväri on valkoinen, ja sen aiheena on mustavalkoinen killan tunnus valkoisella fiillä ilman tekstejä. Lipun leveyden suhde korkeuteen on noin 8 / 5. Fiin kehän sisäkorkeuden suhde lipun korkeuteen on noin 18 / 25. Lipun päädyssä on mustat hapsut. Lippu on kiinnitetty tankoon, jonka päähän on kiinnitetty musta tupsu.
Lippua käytetään arvokkaissa tilaisuuksissa. Lipun käyttämisestä päättää raati kokouksessaan. Ilman suojusta kuljetettaessa lippua seuraa kahden teekkarin muodostama lippuvartio. Lipunkantajan ja lippuvartion nimittää raati. Lipunkantaja ja lippuvartio käyttävät aina teekkarilakkia. Lisäksi lippuvartio käyttää killan airutnauhoja.
Killalla on myös räyhälippu, jota voidaan käyttää kiltaa edustettaessa. Räyhälipuksi kelpaa killan tunnuksella varustettu lippu, joka eroaa ulkoasultaan selvästi virallisesta lipusta.

3 § Standaari

Killan standaarissa on mustalla pohjalla mustakeltainen killan tunnus mustalla fiillä ilman tekstejä. Standaarin alareuna on lovettu, ja siinä on mustat tupsut.
Standaari voidaan raadin päätöksellä lahjoittaa killan pitkäaikaisille yhteistyökumppaneille. Raati pitää kirjaa standaarin saajista.

4 § Killan ansiomerkit

Killalla on kultainen ja hopeinen ansiomerkki. Ansiomerkeistä käytetään ainoastaan arvokkainta. Merkkejä käytetään akateemisten kunniamerkkien tavoin.
Ansiomerkit jaetaan killan vuosijuhlassa, mikäli mahdollista. Raati pitää kirjaa ansiomerkkien saajista. Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää yhdelle tai useammalle killan jäsenelle tai muulle henkilölle erittäin ansiokkaasta toiminnasta killan tarkoitusperien hyväksi. Esityksen kultaisen ansiomerkin saajasta tekee raati tai vähintään kymmenen killan jäsentä yhdessä. Kiltalaisten tekemät esitykset käsitellään ansiomerkkien myöntämisen yhteydessä. Ansiomerkin myöntämisestä päätetään killan kokouksessa viiden kuudesosan enemmistöllä annetuista äänistä. Kultainen ansiomerkki myönnetään etupäässä aktiiviuransa lopettaneelle henkilölle pitkäjänteisestä toiminnasta.
Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää ansiokkaasta toiminnasta killan tarkoitusperien hyväksi killan nykyiselle tai entiselle jäsenelle, ei kuitenkaan kunniajäsenelle. Hopeisen ansiomerkin myöntää raati kahden kolmasosan enemmistöllä annetuista äänistä. Hopeista ansiomerkkiä voidaan myöntää vuosittain enintään kuusi kappaletta, ellei raati yksimielisesti toisin päätä.
Raatilaisille ei voida myöntää ansiomerkkejä heidän toimikautensa aikana.

5 § Fii-kunnianosoitus

Fii-kunnianosoitus voidaan myöntää ansiokkaasta toiminnasta killan tarkoitusperien hyväksi. Kunnianosoitus voidaan myöntää joko pitkäjänteisestä työstä tai poikkeuksellisen ahkerasta lyhytaikaisesta toiminnasta. Fii-kunnianosoitus voidaan myöntää killan nykyiselle tai entiselle jäsenelle, ei kuitenkaan kunniajäsenelle.
Kunnianosoitusta ei voida myöntää killan hopeisen tai kultaisen ansiomerkin saaneille eikä raatilaisille heidän toimikautensa aikana.
Kunnianosoitukset julkaistaan ja luovutetaan killan puolivuotisjuhlissa, mikäli mahdollista.
Kunnianosoitusten saajat julkaistaan killan nettisivuilla ja raati pitää kirjaa niiden saajista. Fii-kunnianosoitukset myöntää raati, joka päättää myös kunnianosoituksen vuotuisesta sisällöstä.

6 § Kiltakirja

Killan kunniajäsenet sekä kunniamerkkien ja Fii-kunnianosoitusten saajat kerätään Kiltakirjaan. Kiltakirjan kunnosta ja päivittämisestä huolehtii raati.

7 § Raatilaisen merkki

Raatilaiset saavat käyttää kullanväristä fii-pinssiä akateemisten kunniamerkkien tavoin. He saavat myös käyttää haalareissaan mustaa, keltaisella fiillä varustettua olkapolettia raativuotensa ajan.
Olkapoletit siirtyvät uusille raatilaisille.
Raatilainen voi lunastaa raatipinssin toimikautensa jälkeen omakustannushintaan.

8 § Kiltanauha

8.1 § Fyysikkokillan kiltanauha

Fyysikkokillan kiltanauha on musta-kulta-musta nauha, jossa värien suhteet ovat 2-5-2. Nauhan leveys on 2 senttimetriä.
Killalla on samoja värejä ja mittasuhteita noudattavat airutnauhat.
Fyysikkokillan nauhan mallikappaletta säilytetään killan arkistossa.

8.2 § Kiltanauhan käyttöoikeus

Kiltanauhan käyttöoikeus on kaikilla killan nykyisillä ja entisillä jäsenillä.
Killalla on oikeus myöntää kiltanauhan käyttöoikeus kunnianosoituksena myös killan ulkopuolisille henkilöille.
Päätöksen nauhan käyttöoikeuden myöntämisestä kunnianosoituksena tekee killan raati.
Raati pitää kirjaa nauhan kunnianosoituksena saaneista henkilöistä.
Nauhaa ei saa luovuttaa henkilölle jolla ei ole sen käyttöoikeutta.

8.3 § Kiltanauhan käyttötapa

Kiltanauhaa kannetaan :
1. Akateemisissa juhlissa
2. Edustettaessa Fyysikkokiltaa
3. Muissa tilanteissa, milloin nauhan käyttäminen on sopivaa

Kiltanauhaa kannetaan oikealta olalta alas vasemmalle lantiolle.
Puvun, jakkupuvun tai vastaavan kanssa nauhaa voi vaihtoehtoisesti kantaa myös puvun takin vasemmassa kauluksessa siten, että se on 90 asteen kulmassa kauluksen ulkoreunaan nähden.
Kiltanauhaa voi myös kantaa ruusukkeena. Ruusuketta käytetään puvun oikeassa miehustassa.
Ruusukkeessa tulee olla 2-3 silmukkaa molemmin puolin.
Nauhan käyttö edellyttää asianmukaista asua.
Nauhan tulee olla käytettäessä puhdas ja ehjä.
Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa.

9 § Puheenjohtajan kääty

Puheenjohtajan käätyjä saa käyttää killan istuva puheenjohtaja akateemisissa juhlatilanteissa juhlapuvun kanssa. Käädyt luovutetaan puheenjohtajan käyttöön raativuoden alkaessa.

10 § Haalarit

Fyysikot kantavat tunnuksenaan väritykseltään mahdollisimman luonnonvalkoisia haalareita. Parillisina vuosina selkään tuleva fii teksteineen on musta valkoisella pohjalla, parittomina tämän negatiivi. Vasempaan rintataskuun tulee ommella killan haalarimerkki. Quantum Technology -linjan opiskelijoiden haalarit ovat muuten samanlaiset, mutta vasen hiha on beigen värinen.

11 § Pro Kiljava

Jos henkilön fuksien vastaanottoiltaan osallistumiskertojen lukumäärä on jaollinen viidellä, henkilölle luovutetaan Pro Kiljava -merkki Kiljavalla.

12 § Arvonimet

Arvonimiä voidaan myöntää killan kokouksessa. Myös raati voi myöntää arvonimiä.