Tervetuloa opiskelemaan teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa! TFM:n koulutusohjelma tarjoaa hakijalle vaihtoehdon fysiikan tai matematiikan yliopisto-opintojen ja teknillisten alojen välistä. Opetus on pohjimmiltaan perustieteellistä ja muita teknillisiä aloja teoreettisempaa: tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet haastaviin ja monipuolisiin tehtäviin tutkimuksen, tuotekehityksen ja talouden eri saroilla. Toisaalta esimerkiksi ei-teknillisiin fysiikan yliopisto-opintoihin verrattuna opiskelu on lähempänä käytännön sovelluksia ja yritysmaailmaa.

Opiskelun ytimessä on mallien tekeminen sekä niiden analysointi ja kehittäminen. Pääaineesi mukaisesti tämä voi olla uusien energiamuotojen tutkimista, osakkeiden hintojen ennustamismallien kehittämistä tai vaikkapa uusien matemaattisten algoritmien keksimistä. Näille tietotaidoille on paljon kysyntää sekä matematiikan ja fysiikan perustutkimuksessa että yritysmaailman puolella muun muassa analytiikassa, ohjelmistokehityksessä ja liikkeenjohdon konsultoinnissa. Kandivaiheessa saat valita, keskitytkö fysiikan, matematiikan vai systeemitieteiden opintoihin, ja maisterivaiheen pääaineissa on vielä enemmän vaihtoehtoja. Voit siis muokata tutkintosi täysin omien kiinnostuksen kohteidesi mukaisesti.

Tärkein asia minkä tulet oppimaan tällä linjalla ei kuitenkaan ole mikään tietty fysiikan, matematiikan tai systeemitieteiden menetelmä. Sen sijaan saat jotain paljon yleishyödyllisempää – ongelmanratkaisu- ja soveltamiskykyä, analyyttisen mielen, sinnikkyyttä haastavienkin ongelmien edessä sekä luottamusta itseesi ja oppimiskykyysi.

Fyysikkokilta

Fyysikkokilta on teknillisen fysiikan ja matematiikan opiskelijoiden ainejärjestö, joka järjestää erilaisia tapahtumia, valvoo opiskelijoiden etua yliopistomaailmassa ja huolehtii uusien opiskelijoiden teekkarikasvatuksesta. Fyysikkokillasta löytyy jokaiselle jotakin, aina tanssimisesta näyttelemiseen ja sitsaamisesta shakin pelaamiseen. Lisätietoa killasta ja kaikista sen tarjoamista mahdollisuuksista löytyy tuoreimmasta fuksioppaasta.

Hyödyllisiä linkkejä:

Tarkat hakuohjeet sekä tietoa pääsykokeista ja aikaisempien vuosien pisterajoista: dia.fi

Virallisempaa tietoa löytyy pääaineen Aallon nettisivuilta.

Opinto-oppaasta löydät kandivaiheen tutkintorakenteen ja kurssit: fysiikka ja matematiikka.

Ensimmäisen vuoden opintojen rakenteeseen voi tutustua tarkemmin mallilukujärjestyksestä.

Kolmen fyssalaisen terkut

“Mä päätin hakee fyssalle, koska matikka on ollut aina mun lempikouluaine ja myös fysiikka oli lukiossa kivaa. Teknilliset alat alkoi kiinnostaa jo lukion alussa ylitse muiden.

Alkuun on kerrottava pieni taustatarina. Odotin aina tosi paljon yliopistoaikoja, ja lukiossa ajattelin, että yliopistovuodet tulee olemaan parasta aikaa elämästä. Ja kovista odotuksista huolimatta näin on ollut! Super hauskaa ja ihan parasta. Fuksikurssit on ollut mielenkiintoisia ja oon päässyt opiskelemaan mistä tykkään. Odotan jatkoa, ja oman kiinnostuksen mukaan eli matikkapainotteisesti valittuja kursseja.”

-Jonna (fuksi 2022)

“Itse päädyin tefylle inttikaverien painostuksesta, enkä siis ollut lukion jälkeen ollenkaan suunnitellut hakevani tänne. Lopulta kuitenkin “no kai se on haettava ku vaikee päästä sisään”-mentaliteetti voitti, eikä valinta jäänyt kaduttamaan, sillä opiskelu osoittautui heti alusta lähtien oikein mukavaksi.

Vuosikurssilta löytyi paljon fiksua, motivoitunutta ja muutenkin samanhenkistä porukkaa, eikä aikaakaan kun opinnot ja fuksivuoden riennot veivät käytännössä kaiken ajan, mutta hauskaa oli, ja on edelleen. Opinnoissa pääsee mukavasti tutustumaan sekä fysiikan että matematiikan kursseihin, jolloin pääainevalinta on helpompi tehdä, kun tietää suunnilleen, mistä kummassakin on kyse.

Kurssit ovat tasoltaan vaativia mutta eivät mitenkään mahdottomia ja onnistumisen elämyksiä tulee koettua useammin kuin osaa laskea. Omia lemppareitani ovat olleet ohjelmointikurssit, joilla pääsee ratkomaan ongelmia tietokoneen kanssa sekä osittaisdifferentiaaliyhtälöt ja kvanttimekaniikka, jotka molemmat lähtevät aika epäintuitiivisesti liikkeelle, mutta ovat siistejä sitten kun saa jutun juonesta kiinni.”

-Aleksanteri Paakkinen (Fuksi 2016)

“Opiskelen kolmatta vuotta systeemitieteitä tefyllä. Systeemitieteet oli omalle kohdalle selkeä valinta, sillä pääainekurssit (mm. optimointi, ennustaminen ja aikasarja-analyysi..) kiinnostivat selkeästi eniten.

Paras juttu tefyllä on opintosuunnitelman tarjoama mahdollisuus selvittää ajan kanssa mikä voisi tulevaisuudessa kiinnostaa. Pääaineen valintaan annetaan vuosi aikaa ja minkä vaan valitsee, avaa tefyllä opiskelu ovia lähes minne vaan. Kehitän itse tekoälyä OP:lla ja teen aiheesta kandidaatintyötä.

Omiksi kohokohdiksi opintojen ajalta nimeäisin fuksivuoden orientaatioviikon, jolloin pääsi ensi kertaa tutustumaan niin moneen samanhenkiseen kaveriin tefyllä, vaihto-opiskelun Prahassa ja nyt OP:lla työskentelyn kandidaatintyön parissa.”

-Satu Salminen (Fuksi 2015)

Uratarinoita kiltalaisilta

Teknillisen fysiikan ja matematiikan opintolinja tarjoaa erittäin monipuoliset työllistymismahdollisuudet tulevaisuudessa ja jo opintojen ohessa. Pääsetkin seuraavaksi lukemaan kahden opiskelijamme työurasta. Uratarinat ovat vain pieni siivu kaikesta siitä, mihin voit työllistyä sekä opintojen ohella että niiden jälkeen!

Artturi Jalli


”Aallossa ja fyssalla on mielestäni tärkeintä se, että saa jatkuvasti olla samanhenkisten tyyppien ympäröimänä”

“Aloitin tefyllä vuonna 2015. Tällä hetkellä olen tekniikan kandi ja luen fysiikkaa maisterivaiheessa. Hain tefylle, sillä olin jo lukiossa päättänyt opiskella jotain missä matsku, fyssa ja ohjelmointi olisivat vahvasti läsnä.

Muutama vuosi opiskeltuani pääsin tekemään kandityötäni Quantum Transport -nimiseen tutkimusryhmään Aallossa, kvanttiteknologiaan liittyen. Enpä muuten tiennyt ennen tuota, että kvanttialgoritmeja voisi ajaa oikeilla kvanttitietokoneilla etänä. Se oli siistiä puuhaa! Pääsin jopa Aallon uutisiin.





Olen fuksivuodesta asti ollut innostunut myös koodaamisesta, ja tykkään tehdä omia pikku sivuprojekteja (kuten iOS-sovelluksia). Viime keväänä (2019) hoksasin, että kirjoitan koodia jo sen verran hyvin, että saattaisin saada siltä alalta hommia. Muutama kuukausi myöhemmin pääsin Smartly.io:lle töihin kehittämään digitaalista mainontaa automatisoivaa työkalua. Olen työskennellyt Smartlylla nyt osa-aikaisena kohta vuoden päivät. Opiskelujen ohella on ollut siistiä päästä tekemään ihan “oikeitakin” hommia, joissa kasvaa työkokemus, sekä pääsee soveltamaan omaa osaamistaan työelämässä.

Aallossa ja fyssalla on mielestäni tärkeintä se, että saa jatkuvasti olla samanhenkisten tyyppien ympäröimänä; duunien ja opiskelujen ohella pyöritämme yhdellä opiskeluporukalla pientä IT-konsulttifirmaa, ja toisella porukalla kehitämme some-sovellusta.

Unna Lauranto

Moi! Olen Unna, viidennen vuoden fyysikko ja olen töissä VTT:llä ydinreaktoreiden parissa. 

Kiinnostukseni ydinenergia-alaa kohtaan lähti kasvuun saatuani kesätyöpaikan Aallon fuusio ja plasmafysiikan tutkimusryhmässä toisen opiskeluvuoden jälkeisenä kesänä. Kesän aikana tein kandityöni tutkimusryhmälle, ja sain syvempää käsitystä sekä plasmafysiikasta että maailman energiatarpeista. Aiheesta innostuneena päätin hakea seuraavanakin kesänä ydinenergia-alalle töihin, tosin tällä kertaa perinteisemmän ydinvoiman pariin. Sainkin paikan eksternaalina Aallon kautta VTT:n reaktorianalyysin tutkimusryhmästä. Kesän jälkeen minulle tarjottiin työpaikkaa osa-aikaisena VTT:llä, ja siellä olen työskennellyt siitä asti. Opiskelujen ja osa-aikaisen työn yhteensovittaminen vaati jonkin verran harjoittelua, mutta tasapaino löytyi kyllä ajan myötä.


”On ollut palkitsevaa huomata, kuinka kursseilla oppimani taidot ovat työssä hyödyksi

Työssäni olen päässyt tutustumaan perusteellisesti reaktorifysiikan saloihin. Viime aikoina olen päässyt mallintamaan reaktorisydäntä ja kehittämään työkaluja mallintamisen helpottamiseksi. Koodaustaidoista on ollut paljon hyötyä. Työssäni pääsee myös osallistumaan mielenkiintoisiin tieteellisiin kokouksiin ja itsekin esittämään töiden tuloksia konferensseissa. 

On ollut palkitsevaa huomata, kuinka kursseilla oppimani taidot ovat työssä hyödyksi. Silti työssä oppii koko ajan uutta. Mutta nyt, nauti kesästä ja ennen kaikkea tulevista opiskeluista, töistä ehtii nauttia myöhemminkin! 🙂