Page 1 of 1

Ei valita TEK-yhdyshenkilöä!

Posted: 30.10.2014 18:52
by Joonas Kivi
Tervehdys!

Olen tuohtunut, joten käyn suoraan asiaan.

TEK on toistamiseen aiheuttanut syvää pahennusta killassa. Viimeisin ehdotus (TEK: Lukukausimaksut kaikille ulkomaisille opiskelijoille) herätti voimakasta paheksuntaa koko opiskelijaliikkeessä, Fyysikkokilta mukaanlukien. TEK toimitti vastauksen, joka lähinnä osoittaa TEKin kiinnostuksen puutteen opiskelijoiden kannanottoon. TEKin kannanoton jälkeen hallitus esitti lukukausimaksuja EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille. Lyhyesti, TEK on toiminnallaan aiheuttanut merkittävää haittaa opiskelijaliikkeen ajamalle maksuttomalle koulutukselle ja väheksynyt opiskelijoiden mielipidettä.

Samaan aikaan kilta on rekrytoimassa TEK-yhdyshenkilöä, toimihenkilöä, jonka ainoa tehtävä on värvätä TEK:iin uusia jäseniä ja muutenkin levittää TEKin evankeliumia uusille opiskelijoille. Minusta on killalta selkärangatonta ilmoittaa "voimakkaasti paheksuvansa" TEKin polittiisia kantoja, mutta ei reagoida tähän mitenkään toiminnallaan. Killan toiminnan tulisi heijastaa killan aatteellista linjaa.

Ehdotankin, että kannanottona TEKin hiljattaiseen toimintaan kilta päättää, ettei seuraavalle vuodelle valita TEK-yhdyshenkilöä. TEK on jo osoittanut vastauksellaan etteivät opiskelijoiden kirjalliset kannanotot sitä liikuta. Kannatan hiljaisen alistumisen sijaan suhteettomia vastatoimia. Nämä ovat opiskelijaliikkeen vahvuus, ainoa tapa varmistaa ettei TEK vahvemmassa asemassa pääse sanelemaan killan äänellä killan linjan vastaista politiikkaa.

TEK-yhdyshenkilön valitsemattomuus on ainoa tapa välittää TEKille viesti, ettei opiskelijaliike taivu sen saneluun. Muut toimet, "haluaisimme sanoa että ilmaista viinaanne tänä vuonna kittaava henkilö on hieman tuohtunut" välittävät vain killan selkärangattomuutta ja kiinnostuksen puutetta.

Re: Ei valita TEK-yhdyshenkilöä!

Posted: 30.10.2014 23:24
by Melroc
Moips!

Itse olen sitä mieltä, että paras tapa vaikuttaa järjestön toimintaan on sisältäpäin jäsenenä tai yhteyshenkilönä, mutta mielestäni TEK:n toimintaan tulee reagoida itseiskonsistentisti ja pikkuhiljaa kiristää linjaa. Itse en "suhteettomia vastatoimi" kannata, vaan parempi taktiikka olisi olla rekryämättä uusia jäseniä TEK:lle ja olla tekemättä yhteistyötä pitäen kuitenkin puheyhteydet auki TEK-yhdyshenkilön kautta.

Haluaisin kuulla puheenjohtaja tyrkkyjen mielipiteet tästä asiasta. Mikä on sopiva tapa toimia ja onko siltojen poltto oikea ratkaisu? Tuleeko tulevalle vuodelle valita TEK-yhdyshenkilö, ja jos ei, milloin uuden TEK-yhdyshenkilön valinta antaisin oikean viestin?

T. Heikki N

Re: Ei valita TEK-yhdyshenkilöä!

Posted: 31.10.2014 00:32
by Joonas Kivi
Haluan tässä välissä korostaa, että TEK-yhdyshenkilön virkaan tällä hetkellä ei kuulu muuta kuin fuksien rekrytointi ja ilmaisen viinan kittaaminen.

Killan sivuilta: "Tavoitteena on tietenkin saada perusteltua jokaiselle kiltalaiselle TEK-jäsenyyden tärkeys ja saada heidät kaikki jäseniksi elleivät sitä vielä ole."

"Puheyhteyden ylläpitäminen", "TEKin toiminnan seuraaminen" tai "TEK-vaikuttaminen" ovat nykyisen toimenkuvan ulkopuolella. TEK-yhdyshenkilömme voinee puolestani vahvistaa tämän.

Siispä TEK-yhdyshenkilön säilyttämisen perustelu näiden työnkuvien säilymisen perusteella on sepittelyä. Jos emme halua tarjota yhdelle kiltalaiselle ilmaista viinaa ja rekrytoida TEK:ille jäseniä, voimme lopettaa kyseisen viran. Emme nähdäkseni halua suorittaa sen virankuvaa.

Yritin välittää tämän alkuperäisessä viestissä, mutta asian korostaminen näin toki selkeyttää sitä.

Jos haluamme killassa tehtävän yhdyshenkilön virkaan kuulumattomia asioita, voimme tehdä erillisen toimihenkilöviran tätä varten.

Mutta kysymykset ovat aiheellisia. Haluan kuitenkin avata ne myös muulle killalle: tämä on kuitenkin aihe, josta nähdäkseni päättäisi killan kokous. Ettei puheenjohtajaehdokkaiden korostaminen karkottaisi muita keskustelijoita. Arvostaisin suuresti myös koulutuspolitiikkaan ja TEK-suhteisiin syventyneiden ihmisten mielipiteitä, sekä tietty yleisesti kiltalaisten näkemyksiä. Mikä on TEKin tarjoama lisäarvo? Mitä mielestänne menettäisimme poistamalla viran? Onko kyseessä ylireagointi? Miksi haluaisimme jatkaa yhteistyötä?

Lisäpisteitä perusteista, faktoista ja lähteistä!

Re: Ei valita TEK-yhdyshenkilöä!

Posted: 02.11.2014 03:10
by Juho Timonen
Tämä TEK-yhdyshenkilön viran kuvaus on kyllä aivan käsittämätön. Fyysikkokillan ei pitäisi lähtökohtaisesti olla "vakuuttamassa jäseniään TEK-jäsenyyden kannattavuudesta". Jos TEK haluaa, että yhdyshenkilön tehtävänä on juuri tämä (mitä en kyllä usko), niin siinä tapauksessa joutaa puolestani virka lakkauttaa. Muussa tapauksessa kannattaisi kyllä säilyttää ainakin jonkinlainen yhteyshenkilö tähän tekniikan opiskelijalle suhteellisen merkittävään järjestöön.

Re: Ei valita TEK-yhdyshenkilöä!

Posted: 27.01.2015 14:50
by Joonas Kivi
Tilanne lienee nyt ettei TEK-yhdyshenkilöä valittu, johtuen joko aatteellisesta palosta tai innostuksen puutteesta. Oli miten oli, lienee viksuinta ottaa kunnia tästä tiukkana poliittisena kannanottona? Lähetämmekö TEKille tiukkasanaisen kirjelmän, jossa ilmoitamme ettemme rekrytoineet TEK-yhdyshenkilöä, koska emme halua tässä toimenkuvassa toimivaa henkilöä tällä hetkellä? Samassa kirjelmässä voisimme myös irtisanoutua muusta TEK-toiminnasta.

Tämä olisi hyvä tapa perustaa puheyhteys TEKin kanssa: saisimme TEKin huomion ja he huomaisivat ettei heidän poliittisia linjanvetojaan unohdeta hetkessä. Tämä olisi huomattavaa kehitystä verrattuna nykytilanteeseen, jossa TEK opiskelijoita kuulematta linjaa poliittisia päätöksiä meidän äänellämme, juottaa yhdelle satunnaisvalitulle henkilölle ilmaista viinaa ja odottaa meidän hehkuttavan liiton hyvyyttä uusille opiskelijoille.

Tämä merkitsisi ehkä myös TEKin rahallisesta tuesta luopumista. Muuten vaikuttaisimme vähän selkärangattomilta. Ymmärrän että tämä on tiukka paikka: raha on arvokasta kiltatoiminnassa. TEKin tuet ovat kuitenkin killan mittakaavassa todella pieniä. Fyysikkospeksi voi sitoutua olemaan hakematta tukea TEKiltä, voiko muu kilta?

Re: Ei valita TEK-yhdyshenkilöä!

Posted: 05.02.2015 22:19
by Juho Timonen
Hei Joonas ja muutkin,

Fyysikkokillan ja TEKin yhteistyö vaikuttaisi olevan tällä hetkellä kriittisessä tilassa. Seuraavassa killan kokouksessa tässä keväällä haluaisin päätätyttää jonkinlaisen killan kannan TEKkiin. Esim. pidämmekö tätä yhdyshenkilön valitsematta jättämistä lausuntona tms. Ennen sitä voinen itse toimia epävirallisena yhteyskanavana TEKin suuntaan. Voin olla yhteydessä ainakin TEKin teekkariasiamies Kim Kavanderiin tarpeen vaatiessa. Huomauttaisin, että hänkään ei välttämättä ole sen puolella, mitä TEK tekee.

Yhteyskanavat voivat kuitenkin olla hyödyllisiä, sillä niiden avulla voi välittää tyytymättömyytensä. Tietysti mainitsemasi tapa lyödä kaikki yhteydet poikki voisi tuntua vaikuttavammalta. En kuitenkaan ryhdy ainakaan itse mihinkään toimenpiteisiin, ennen kuin siitä on olemassa killan kokouksen päätös. Olen tähän mennessä vain ilmoittanut, että meillä ei ole valittu virallista TEK-yhdyshenkilöä. Jos pelkäät että seuraava kokous tulee liian myöhään, voit vaatia nyt asian käsittelemistä killan kokouksessa. Tällöin se on käsiteltävä 4 viikon kuluessa, jos tätä vaatii väh. 10 kiltalaista.

ps. tämän ketjun voisi siirtää Yleisiin pois täältä Vaalipelistä.

-Juho Timonen